Brouwerij Vogelvrij

ExBeeriment – Jij Mag Er Weizen

Twee laboranten die iets ongewoons willen, iets wat niet makkelijk in een hokje te plaatsen valt.

”Jij Mag Er Weizen” & ”Jij Mag Er Ook Weizen”

Het doel was om een bier te maken die qua speceficaties tussen die van een Hefe Weizen en een Dunkelweizen zit, en dat is gelukt. Dit liep echter niet vlekkeloos, maar het resultaat was bovenverawachting goed.

De receptuur was gemaakt op basis van de twee bovengenoemde stylen.

Allereerst ons eerste recept, deze hebben we genoemd: ”Jij Mag Er Ook Weizen”. Dit bier is gebrouwen met een deel hop die zelf is gekweekt en geplukt, aangevuld met hopbloemen van dezelfde soort. Het idee is een Weizen die tussen de Hefe- en de Dunkelweizen ligt. Een tikje experimenteel wat je mag verwachten van twee chemici. In deze editie is een foutje gemaakt met de gist, waarbij we deze als het ware als een experiment gaan vergelijken met de bedoelde Weizengist.

Ingrediënten:
Water, Mout (gerst, tarwe), hop (nordbrau), gist (m41)
13% van de hop is zelf geteeld.

Plato: 13.1°
brouwdatum: 26-11-2022
botteldatum: 23-12-2022
IBU: 15
ebc: 35
alc. vol. 6.5%
Bier cat. c

Nadat we (Ik) de verkeerde gist heb(ben) geënt was er geen weg meer terug om deze ”fout” te corrigeren. We besloten om het bier af te maken zoals gepland en dit recept nog een keer te brouwen, maar dan met de juiste gist.

De volgende brouwdag op 23 december verliep net zo lekker. Toen hebben we het bier gemaakt wat we van plan waren, deze keer met wel de juiste gist. We noemden dit bier ”Jij Mag Er Weizen”.

Dit bier is een vervolg van het Weizen experiment. Dit keer geen eigen hop, maar wel de juiste gist. We hebben het recept verder gelijk gehouden waardoor ook deze een Weizen is die tussen de Hefe- en de Dunkelweizen moet liggen. Het experiment vinden we dan ook zeer geslaagd. Laat gerust weten wat je er van vond en wie weet worden er nieuwe experimenten bedacht.

Ingrediënten:
Water, Mout (gerst, tarwe), hop (nordbrau), gist (m20)

Plato: 13.1°
brouwdatum: 23-12-2022
botteldatum: 20-01-2023
IBU: 15
ebc: 35
alc. vol. 5.5%
Bier cat. c

Conclusie: Interessant is om het verschil van het effect van de gist naast elkaar te proeven. Zo zie je bijvoorbeeld dat ”Jij Mag Er Ook Weizen” veel helderder is dan ”Jij Mag Er Weizen”. Ook de smaak is anders. Zo smaakt ”Jij Mag Er Weizen” veel meer naar banaan dan ”Jij Mag Er Ook Weizen”. Maar ook is het alcoholpercentage anders. Dat komt doordat deze twee gisten een ander vergistingsgraad hebben.

Het leuke is dat we allebij uiteindelijk de ”foute” versie lekkerder vinden dan de geplande versie. Wellicht valt die minder in de Weizen categorie, maar uiteindelijk draait het allemaal om de smaak.

Ben je ouder dan 18? Om door te mogen naar deze website dient u 18 jaar of ouder te zijn in verband met alcohol vekoop.